Svečano podignuta zastava EU na GP Stara Gradiška

Svečano podignuta zastava na GP Stara Gradiška

Svečano podignuta zastava na GP Stara Gradiška

Točno u ponoć, na graničnom prijelazu Stara Gradiška, podignuta je zastava Europske unije uz Odu radosti, a nakon toga otkrivena je ploča Republike Hrvatske sa znakom Europske unije, što je simbolično značilo i ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije.
Dočekali smo taj povijesni trenutak za Republiku Hrvatsku. Od danas smo punopravna članica Europske unije. Središnja proslava bila je na središnjem trgu u Zagrebu, dok su se i ostali gradovi pridružili obilježavanju ovog svečanog čina. Svakako je posebno svečano bilo i na graničnim prijelazima gdje su oni u Bajakovu, Staroj Gradiški i Metkoviću od danas na vanjskim granicama Unije. Tamo će, prema riječima ministra financija Slavka Linića, trebati pojačati carinske mjere nadzora i kontrole. Od danas se na 74 granična prijelaza između Hrvatske i susjednih zemalja EU-a ukida carinski nadzor. Sloboda kretanja putnika i roba uspostavlja se i u putničkom prometu koji će na granicama sa susjednim članicama EU-a nadzirati samo policija, a carinske procedure se ukidaju.

Podizanje zastave EU

Podizanje zastave EU

Na graničnom prijelazu Stara Gradiška uz nazočnost predstavnika susjednih Općina, Brodsko-posavske županije, Grada Nova Gradiška, Policijske uprave brodsko-posavske, Carinske ispostave Stara Gradiška i brojne druge, podignuta je zastava Europske unije, te je postavljena ploča na ulasku u Republiku Hrvatsku sa znakom Europske unije.
“Sa današnjim danom RH ušla je u EU nakon dugačkih pregovora. Uz sve te zadaće i obaveze koje smo imali policija je bila na poseban način tretirana i morali smo dosegnuti određene standarde da bi uopće mogli pregovarati i pristupiti EU. Tu nam je uvelike pomogla EU, te smo se opremili najmodernijom opremom vezano uz prijelaze državne granice i zaštitu na samoj graničnoj crti”, rekao je načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Ante Zovak, te dodao kako je policija dosegla standarde koje Schengen traži od njih, a to je da granice budu sigurne i nepropusne od svih nezakonitih prelazaka državne granice.

Od sada će građani Bosne i Hercegovine moći preći granicu s biometrijskom putovnicom ili vizom ukoliko imaju staru putovnicu. Što se tiče hrvatskih građana, oni će moći prelaziti granicu s osobnom iskaznicom, kako u Bosnu i Hercegovinu tako i Republiku Srbiju što do sada nije bio slučaj.

 

Autor: Nikola Knežević/ RadioNG.hr

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Mozete preskociti ovo i ostaviti odgovor..

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.