Mnogocrtje, višeglasje, oblici i svjetlopisi

foto: morguefile.com

Ilustracija

Da vas podsjetimo, danas u 17,30 sati, Dom kulture, predvorje. 

U mjesecu knjige iz Đurđevca je krenula inicijativa za udruživanjem stvaralačkih potencijala i osobnosti, poglavito iz našeg zavičaja, s tendencijom širenja u druge županije i regije. Trenutno su uključeni umjetnici iz Hrvatske (Podravina, Zagorje, Prigorje, Dalmacija, Slavonija) te iz Slovenije, Kanade i Velike Britanije. Na taj način umjetnici iz zemlje i inozemstva dobivaju priliku da izvan službenih prostora pokazu svoj rad i oplemene našu svakidašnjicu. Cilj je projekta potaknuti i ljubav prema knjizi, te ponovo afirmirati rukotvorje (manufaktura) od koje se odustalo u vrijeme visokih tehnologija. 

Projekt je nazvan: Mnogocrtje, višeglasje, oblici i svjetlopisi (Prijateljska sinergija – umjetničke knjige u jednom primjerku)

Pozvano je 36 autora koji će svaki na svoj način i u svom originalnom stilu uobličiti materijal za jednu unikatnu knjigu. Oblikovanje, uvezivanje i design svake knjige preuzima Zoran Vidaković – Ručni uvez Zoranoske.

U projektu također sudjeluju: Sanja Flajs Vidaković, prof, Božica Jelušić, književnica, Nives Čičin Šain, samostalni umjetnik – kipar, Ivana Petan, keramičarka,  Ashley Fitzgerald, akademski slikar, Igor Samac, nastavnik engleskog jezika.

Svaki  je  na svoj način i u svom originalnom stilu uobličio  materijal za jednu unikatnu knjigu. Oblikovanje, uvezivanje i design svake knjige  autorstvo je  umjetnika Zorana Vidakovića , učitelja  iz Đurđevca .

Zastupljen je velik broj tehnika i materijala koji se koriste u izradi knjiga.  (papir, svila, žica, drvo, keramika, platno, boja, fotopapir, reciklirani papir, batik).

Uz svaku izložbu  održavaju se i  radionice ručnog uveza knjiga za djecu i odrasle s mentorom Zoranom Vidakovićem. U subotu, 14. Prosinca, na Dječjem odjelu GKNG , za učenike gradskih osnovnih škola, bit će održana radionica  pod nazivom MOJ GRAD U ČAROBNOJ KNJIZI, a vode je Zoran Vidaković i Iva Sertić Samac, učiteljica OŠ „Mato Lovrak“.

Tradicija rukopisnih i ručno uvezenih knjiga jedna od najstarijih u evropskom kulturološkom  kontekstu. Edukativni domet ovakve izložbe bio bi vrlo visok, spajajući stare vještine i zanate sa modernim alternativnim načinima dizajniranja i uvezivanja knjiga.

Nadamo se da ćemo u krajnjem ishodu potaknuti ljubav prema estetici, smisao za unikatno i estetsko shvaćanje i procjenjivanje umjetničkih djela. U zaokruživanju ličnosti estetski je odgoj neophodan, te nas izravno uključuje u europski građanski prostor.

Dosad su održane izložbe u knjižnicama u Đurđevcu i Koprivnici (Galovićeve jeseni); slijedi u Novoj Gradiški (GKNG i POU M.A.R.), a u siječnju seli u Knjižnicu Marka Marulića u Split te u sve veće knjižnice naše domovine. Nakon toga, „prozor u svijet“ je otvoren za daljnje postave i uživanje u knjizi-simbolu života i mudrosti.

GKNG i POU M.A.R.

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Mozete preskociti ovo i ostaviti odgovor..

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.