Kolumna – Iz Rusije, s ljubavlju

Ilustracija

Ilustracija

Čitam na ruskom portalu – ne, ne govorim ruski, pišu na engleskom jeziku – kako Rusi liječe mamurluk, pa im pomalo zavidim. U tom receptu doista svašta ima, i njima je veselije jutro poslije, nego nama noć prije. Veselije, raskošnije, bogatije. Mislim da je baš dobro u Rusiji biti pijan. Imaš se čemu veseliti sutra. Mamurluk liječe veselom vodkom, pjenušavom kupkom i porcijom kavijara – uz napomenu da ne treba pretjerivati, da se ne vrate u pijano stanje. Napomena za kavijar – ne pretjerivati jutro poslije? Pa na čemu su bili noć prije? Na čokoladnoj torti sa zlatnim listićima umjesto marcipana? Perignonom žeđ gasili? Zabava započela nabacivanjem Beluga kavijara? Ne znam, ostadoh zatečena stanjem u Rusiji i potrepštinama kojima mamurluk ujutro liječe.

Kod nas, kad ujutro u kontejneru nađeš odbačen stari sendvič, imaš sreće. Ovdje još ima kućanstava koja na rešou, za pranje, vodu griju, a pijanim Rusima preporuka da smanje kavijar, dok u pjenušavoj kupki ujutro vodku piju. Kažem ja – bolje je u Rusiji biti pijan, nego ovdje radišan i trijezan.

S naših portala nakon svakog dočeka i slavlja čekaju nas savjeti da pijemo vodu i rasol. Još stave sliku Linića, za bolju probavu, i odmah proradi detoksikacija. Doista smo, jadna nam majka – jadna, trijezna nacija. Pere nas proračunski manjak, dere po nama nizak BDP. HDZ kaže: “nisam ja; dokrajčio vas je SDP”.

U našoj zemlji nemaš love ni za pošteno se napiti, o ruskom mamurluku možemo samo sanjati.

Psst, tiho! – nisam to rekla! Ako Linić za to čuje, odmah ujutro s portala čekati će nas vijesti kako ministar krpa proračunske rupe (progutale para više nego Crne rupe – Svemira) – novim porezom što ga uvodi na snove. Odmah izlaze i gotove tabele sa stavkama: Erotski – 14% mjesečne place. Ljubavni – (imaš popust na budale, pa jeftinije dođe) – 11.8% Emigracijski – (imaš porez na prenošenje snova preko granice) -17.8% , ako sanjaš samo za sebe. Po svakom dodatnom članu još 2% više. Onima koji su ostali bez snova – popuniti obrazac za olakšicu, na temelju kojeg dobivaju povrat poreza.

I tako, ljudi, potajno, ali budni sanjajmo, jer nam se inače i u snovima bruto-neto – manje-više – veliko sranje piše.

Što da vam još kažem, u ovoj zemlji bez milosti i srama. Povest ću i vas u veselu Rusiju, a ako nas u snovima ulove, pokrijte se po glavi. Stat ću pred Linića i uvjeriti ga da putujem sama. Nek` se on jebe, i njegove Crne Rupe i ostali – ne dogovoreni tko nas je dokrajčio. Nasmijte se i zamislite scenarij u kom je ovaj narod, u snovima barem, ove prasce namagarčio. Meni se ovdje ne ostaje više niti jednog jedinog dana. I zato odoh sanjati Rusiju.

Srdačno Vaša,

iz Rusije – pijana.

Autor: Ja Sam

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Mozete preskociti ovo i ostaviti odgovor..

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.