Menopauza – piše dr. Ljepša Rakas Vujčić

Dr.med. Ljepša Rakas Vujčić, Specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije

Dr.med. Ljepša Rakas Vujčić,
Specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije

Menopauza je prirodan period u životu žene. Definirana je kao trajni prekid menstrualnog ciklusa koji se javlja poslije prestanka rada jajnika, odnosno radi smanjenog stvaranja hormona u jajnicima, prvenstveno estrogena.
Perimenopauza obuhvaća vrijeme prije, tijekom ili poslije menopauze. U perimenopauzi se javljaju tjelesne i psihičke promijene. Ako ciklus traje oko dvadeset šest dana, menopauza nastupa nešto ranije, oko 49.-te god života, a ako ciklus traje oko trideset tri dana, tada menopauza nastupa kasnije, oko 51,5 god života. 
Kod žena koje puše, menopauza nastupa godinu, dvije ranije, a to se objašnjava hipoksičnim efektima na jajnicima ili destrukcijom folikula u jajnicima.

ZNACI I SIMPTOMI MENOPAUZE

1. AMENOREJA – prestanak menstrualnog ciklusa
2.VAZOMOTORIČKI SIMPTOMI – valunzi – valovi vrućine, noćno preznojavanje, lupanje srca

Valunzi su obično karakterizirani kao trenutni periodi znojenja, napadi topline, lupanje srca, osjećaj uznemirenosti. Cijela epizoda traje 2-3 min, a može se javiti i do tridesetak puta dnevno, javljaju se u oko 5o % žena, a tijekom valunga raste koncentracija adrenalina u serumu i ubrzava puls, javlja se “lupanje” srca.

3. POREMEĆAJI SNA I PSIHIČKI POREMEĆAJI

Kod početka menopauze mnoge žene imaju probleme sa spavanjem, nesanica. To je povezano s nedostatkom endogenih estrogena. Najčešći psihički poremećaji su depresija, gubitak koncentracije, anksioznost, razdražljivost, gubitak libida.

4. KOŽA I KOSA U MENOPAUZI

Promjene kože se javljaju oko četrdesetih, pedesetih godina života. Dolazi do postepenog stanjenja kože, atrofije epiderma, posebno na onim dijelovima koji se izloženi svjetlosti. Koža je suha, javlja se svrbež, povećava se dlakavost u predjelu lica, a smanjuje na tjemenu i dr mjestima.

5. KARDIOVASKULARNI SUSTAV

U postmenopauzi nedostatak hormona estrogena utječe na razvoj bolesti srca i krvnih žila kod žena. Većina studija potvrđuje da se u postmenopauzi smanjuje opasnost od kardiovaskularnih bolesti u oko 5o- 6o % žena, primjenom adekvatne hormonske terapije.
LIJEČENJE

Zasigurno najčešći način liječenja postmenopauznih tegoba, a osobito zadnjih četrdesetak godina, je primjena hormonskih preparata, tzv. hormonalno nadomjesno liječenje.

Takva terapija u najvećem broju slučajeva otklanja tegobe, ali ima i nekih nuspojava. Rađeno je dosta istraživanja o povezanosti hormonalnog nadomjesnog liječenja i raka dojke.

Smatra se da zdrava prehrana i redovita tjelovježba znatno pomažu, a posebno za prevenciju kardiovaskularnih tegoba i osteoporoze, bolesti koje se javljaju u menopauzi.

Preporuča se jesti voće, povrće, žitarice, posebno naranče, grejp, limun, rajčice, cvjetaču, zelenolisno povrće, grah, leću, soju, kikiriki, zobene pahuljice, jabuke, banane, a izbjegavati brzu hranu, kofein, alkohol, pušenje, stres, prekomjernu tjelesnu težinu.

Ali,ne treba očajavati, razdoblje menopauze trebamo shvatiti kao vrijeme kad se napokon možemo posvetiti sebi, početi ispunjavati svoje istinske želje i potrebe, te se baviti stvarima koje volimo, a koje smo ranije, radi obiteljskih i poslovnih obveza, zanemarile.

Takva promjena u ponašanju i stavu bi trebala olakšati tegobe koje se javljaju u tom razdoblju.

Ljepša Rakas Vujčić, dr. med.
spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Mozete preskociti ovo i ostaviti odgovor..

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.