Odbor o pripremama za obilježavanje 19. obljetnice VRA “Bljesak”

Članovi odbora

Članovi odbora

Na jučerašnjem sastanku Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata riječi je bilo o pripremama za obilježavanje 19. obljetnice Vojno-redarstvene akcije “Bljesak”. Osim desetak članova Odbora nazočan je bio i načelnik Općine Okučani Aca Vidaković koji je u samom uvodu sastanka rekao kako još nije poznat protokol obilježavanja obljetnice. 
S obzirom da se i ove godine očekuje nazočnost državnog vrha, u izradu protokola uključeni su i Vlada Republike Hrvatske, Sabor i ured Predsjednika RH, te će se isti znati netom prije same obljetnice 1. svibnja u Okučanima. No, načelnik Vidaković je naglasio određene smjernice za obilježavanje Bljeska.

“16. travnja dolazi nam 200 dočasnika vojne škole gdje će posjetiti spomen sobu hrvatskih branitelja, te će u Domu kulture Okučanima imati predavanje na temu akcije “Bljesak”. 25. travnja imamo 4. gardijsku brigadu, odnosno motoriste koji će doći u Okučane, a dva dana kasnije u 19 i 30 imat ćemo promociju knjige “Pakao srpskog logora Stara Gradiška” Vlade Radošića”, spomenuo je Vidaković neke aktivnosti.
Za 29. travnja planirana je organizacija jednog okruglog stola na temu Vojno-redarstvene akcije “Bljesak” na kojemu će govoriti eminentni ljudi i stručnjaci iz Dokumentacijskog centra koji imaju točne podatke o stradanjima u akciji “Bljesak”.

Vidaković je obavijestio Odbor kako se krenulo u rješavanje problema sa spomenikom u čast Vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak i žrtvama te akcije. Vidaković je spomenuo kako se na sjednici Općinskog vijeća predložio Odbor za obilježavanje akcije “Bljesak”, no na jučerašnjem sastanku izraženo je negodovanje što u taj Odbor nisu uključeni i oni koji su sudjelovali u Bljesku, a pojedini nisu bili zadovoljni ni sa članovima Povjerenstva za izgradnju spomenika, te sudionicima spomenutog okruglog stola. Mato Modrić, predsjednik Udruge 121. brigade negodovao je zbog mjesta održavanja okruglog stola
“Mi jednom moramo stati i reći gdje je bilo zapovjedništvo i odakle se krenulo. Dosta je dizanja Okučana i stavljanja tamo gdje im nije mjesto”, istaknuo je Modrić.
Krenulo se potom u nepotrebnu i dugu raspravu, te međusobna prepiranja tko bi trebao biti na okruglom stolu, tko bi trebao biti u spomenutom Povjerenstvu ili Odboru, tko je sudjelovao u Akciji Bljesak, a tko nije i koje bi osobe bile najkompetentnije za iznošenje istine i činjenica vezanih uz Domovinski rat s naglaskom na Akciju Bljesak. Cijeli sastanak otišao je u krivom smjeru i došlo se kao i svake godine do toga da se obilježavanje Bljeska nikako ne bi trebalo održavati u Okučanima.

I kada se na kraju sastanka dopunjavao popis članova Povjerenstva za izgradnju spomenika u Okučanima i Odbora za obilježavanje Akcije Bljesak pojedini članovi novogradiškog odbora nisu htjeli biti uopće dio toga. Sastanak se može najbolje opisati poslovicom “tresla se brda, rodio se miš”.
Na sastanku je kratko nazočan bio i gradonačelnik Željko Bigović sa svojim zamjenikom Dario Banom koji je rekao da Grad daje punu podršku Odboru i da stoji na raspolaganju kada je u pitanju organiziranje sadržaja vezanih za obilježavanje 19. obljetnice Vojno-redarstvene akcije “Bljesak”.

Autor: Nikola Knežević/ RadioNG.hr

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Mozete preskociti ovo i ostaviti odgovor..

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.