Osteoartritis kuka i koljena

Dr.med. Ljepša Rakas Vujčić, Specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije

Dr.med. Ljepša Rakas Vujčić,
Specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije

Osteoartritis  je degenerativna  bolest zglobova. Ranije se za taj oblik oštećenja zglobova koristio naziv artroza. To je najčešća reumatska bolest od koje u pravilu obolijevaju osobe starije životne dobi. Uzrok nastanka je nepoznat, a liječenje je simptomatsko.

Može se razviti na bilo kojem zglobu, a najčešće su to slabinska kralježnica, kuk, koljeno i šaka. 

Zglobovi kuka i koljena su gradjeni od zglobnih ploha prekrivenih hrskavicom, a obavija ih zglobna ovojnica. Ligamenti pasivno spajaju zglobna tijela i učvršćuju zglob. Mišići  usmjeravaju pokret i jedini su aktivni stabilizatori zgloba. Mišić završava tetivom i preko tetive  upravlja pokretom .

Prva oštećenja nastaju na zglobnoj hrskavici, a s vremenom dolazi do potpunog gubitka hrskavice suženja zglobnog prostora i ograničenja opsega pokreta. Na rubovima zglobnih ploha nastaju osteofiti / novonastali koštani izdanci /, a s vremenom stradavaju meka tkiva unutar i izvan zgloba / ligamenti, meniskusi, tetive /, zglobna ovojnica zadeblja i krati se, a okolni mišići propadaju, atrofiraju, te gube snagu i funkciju.

Tipični simptomi su bol u zahvaćenom zglobu, zakočenost zgloba nakon mirovanja, ograničenje opsega pokreta, škripanje-krepitacije, povremeno izljev u zglob.

KOLJENO – osteoartritis koljena započinje bolom u koljenu, bolesnik šepa, štedi oboljelu nogu, skraćuje se hodna pruga, pri pokretima koljena može se čuti škripanje u zglobu, slabe mišići natkoljenice, iver sraste s podlogom, a funkcija koljena i kretanja se gubi.

KUK – tipična je bol u preponi i vanjskoj strani kuka, a poslije nastupa ukočenje i šepanje. Bolesnici imaju najmanje bolova u položaju lagano savijenog kuka i spontano drže nogu u tom rasteretnom položaju. S druge strane to predstavlja opasnost za razvoj kontrakture kuka i sve teže kretanje, pa sami posegnu za štapom ili štakom.

U liječenju je bitno smanjiti bol i poboljšati pokretljivost zgloba, pa se u te svrhe koriste lijekovi-analgetici, nesteroidni antireumatici, slabi opioidi, antireumatske kreme, intraartikularne primjene glukokortikoida, sredstva za „obnovu hrskavice“.

Procedure fizikalne terapije, posebno vježbe čiji je cilj povećanje opsega pokreta zgloba, povećanje mišićne snage, povećanje izdržljivosti, očuvanje kretanja, smanjenje boli.

Koriste se i ortopedska pomagala, štap, štake, ortopedska pomagala.

Kod jako oštećenih zglobova pribjegava se operativnim zahvatima u smislu ugradnje totalne endoproteze zgloba kuka ili koljena.

Za ishod liječenja jednako su odgovorni liječnik i bolesnik.

Ljepša Rakas Vujčić, dr med. spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Mozete preskociti ovo i ostaviti odgovor..

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.