Zdravlje – reumatoidni artritis

Dr.med. Ljepša Rakas Vujčić, Specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije

Piše: Dr. med. Ljepša Rakas Vujčić,
Specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije

12. listopada obilježava se Svjetski dan reumatoidnog artritisa. Reumatoidni artritis je kronična, progresivna upalna reumatska bolest čiji uzrok nije poznat. Zahvaća mezenhimsko tkivo  cijelog organizma, pa se ubraja u sistemske bolesti vezivnog tkiva. Bolest je češća u  žena, a manifestira se pretežno na lokomotoričkom sustavu. Karakteriziraju je faze egzacerbacija i remisija , a svaki novi atak ostavlja ireverzibilne promjene i oštećenja funkcije zgloba sve do invaliditeta. 

Naziv reumatoidni artritis prvi je dao Garrod 1858.god.

Prevalencija artritisa je 2-3 % u populaciji, a žene obolijevaju 2-3 puta češće od muškaraca. Najčešće se javlja između 2o-e i 45-e god. života.

Iako uzrok bolesti nije poznat, poznati su neki faktori koji mogu ubrzati kliničku pojavu, a to su spol, bolest češća kod  žena, trauma, teži tjelesni napori, jaka psihička trauma, teže infektivne bolesti i dr.

Početak bolesti  je obično postupan, u početku su izraženi nespecifični simptomi kao što su umor, pojačano znojenje, gubtitak apetita, umor, slabije spavanje.

Prva karakteristična tegoba je jutarnja zakočenost zglobova, koja se redovito najprije javlja na zglobovima šaka. Javlja se svako jutro, s vremenom treba sve više vremena da popusti, a javlja se potom i na drugim zglobovima.

Potom se javlja bol u zglobovima, isto prvo na šakama, a potom i na ostalim  zglobovima, u početku na zglobovima stopala, bol se u početku javlja kod opterećenja, a potom u mirovanju.

Prvi objektivni znak bolesti  je oteklina zglobova – prvo na malim zglobovima šaka, pa stopala, a s godinama i na ostalim zglobovima, bolest ide od distalnih prema  proksimalnim zglobovima ekstremiteta.

S  vremenom dolazi do deformiteta zglobova, posebno malih zglobova šaka i ručnih zglobova, što dovodi  do smanjenja funkcionalne sposobnosti ,invaliditeta i značajnog gubitka radne sposobnosti, ali i sposobnosti obavljanja svakodnevnih radnji, kao što je pisanje, oblačenje i sl.

Dijagnoza se postavlja na osnovi anamneze, kliničke slike, laboratorijskih i radioloških nalaza.

U liječenju uz standardnu medikamentoznu terapiju, danas  se sve više koriste  tzv. biološki lijekovi, dosta skupi, ali iznimno učinkoviti.

Svakako tu su postupci fizikalne terapije. U prvom redu kinezioterapija, hidrotetrapija, te postupci elektrotetrapije.

Bolest nije nikad potpuno izlječiva, ali se svim ovim postupcima nastoji dovesti u što duže faze remisija i očuvati funkcionalnu sposobnost zglobova.

Ljepša Rakas Vujčić dr. med. spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Mozete preskociti ovo i ostaviti odgovor..

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.