Dermatološke bolesti stopala – piše dr. Ljepša Rakas Vujčić

Dr.med. Ljepša Rakas Vujčić, Specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije

Dr.med. Ljepša Rakas Vujčić,
Specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije

1. Kurje oko  (clavus ) Radi se o lokaliziranom zadebljanju  (hiperkeratozi)  na stopalu, a uzrokovana je  okomitim pritiskom na manje područje kože  ispod koje se nalazi kost. Ima oblik stošca s osnovicom okrenutom prema površini kože i vrhom prema kosti. Bol se javlja ne samo na pritisak nego i spontano u obliku probadajuće boli napose izraženo kod promjena  vremenskih prilika. Posebno je bolan kada se upali. U liječenju je posebno bitno ukloniti pritisak kojem je izložen taj dio stopala, a to znači da treba nositi obuću koja ne pritišće. Ako se radi o deformitetu cijelog ili dijela stopala, nastojimo konzervativnim ili pak kirurškim putem ispraviti nastali deformitet, a time ukloniti i mogućnost nastanka kurjih očiju.

2. Žulj ( tyloma, callus )

Lokalizirano je zadebljanje ili hiperkeratoza na stopalu, a nastaje okomitim tlačenjem na nešto veće područje kože ispod koje se nalazi relativno elastična podloga koja se interpolira između kože i dublje položenih koštanih struktura. Najčešće se nalazi na tabanu, na vanjskom rubu stopala ili na peti. Liječenje je kao i kod kurjih očiju.

3. Naboj (bulla,decubitus )

Dok kod kurjih očiju i žuljeva djeluje tlačna sila, ovdje sila djeluje u horizontalnom smjeru. Najčešće se javlja kod neprikladne obuće i to na peti. Najprije nastaje bula koja puca, stvara eroziju, pa dekubitus. Liječenje se u biti sastoji  u prevenciji nastanka, a kad je već nastala liječi se lokalno.

4. Plantarna bradavica  (verruca plantaris )

Nastaje na najopterećenijem mjestu na tabanu. Liječenje se provodi krioterapijom, keratoliticima, ekskohleacijom.

5.Urastao nokat  (unguis incarnatus)

Najčešće nastaje na nožnom palcu. Nastaje zbog pritiska preuske obuće ili od nepravilnog rezanja nokta. Liječenje je u početku konzervativno i provodi se kupkama i oblozima s antisepticima i podmetanjem vate između nokta i zaslona nokta, a kod jačih upala potrebno je i mirovanje i nenošenje obuće. Ako ne uspije konzervativno liječenje, pristupa se kirurškom.

Piše: Ljepša Rakas Vujčić, dr. med.  spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Mozete preskociti ovo i ostaviti odgovor..

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.