20. obljetnica vojno redarstvene akcije “Bljesak”/ video

Plakat

Plakat

Sve je spremno za obilježavanje još jedne, 20. obljetnice vojno redarstvene operacije “Bljesak”, akcije u kojoj su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac.
Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije. Potpuno oslobađanje zapadne Slavonije u zimu 1991. spriječilo je potpisivanje Sarajevskog sporazuma i dolazak mirovnih snaga UN-a.

Prvog svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima započela je Vojno-redarstvena akcija Bljesak napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške.
Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području. U nešto više od trideset sati oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodili su 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija. Tako je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji, a nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.
Svečanost obilježavanja vojno redarstvene operacije “Bljesak” počinje već danas u 17 sati u Gornjim Bogićevcima kada će se u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana ovoga mjesta i ove godine okupiti branitelji i položiti vijence i cvijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na svim spomen obilježjima na području Općine (Trnava, Smrtić, Dubovac, Kosovac i Gornji Bogićevci).
U 19 sati u Okučanima će biti predstavljena knjiga “Imaš puška, imaš pistol?”, o mirovnim operacijama UN-a u zapadnoj Slavoniji autora Ivice Miškulina.
Središnja svečanost obilježavanja bit će sutra u Okučanima.
Prije toga, od 8,30 u Novoj Gradiški kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana bit će položeni vijenci i upaljene svijeće za sve poginule i umrle hrvatske branitelje.
Program obilježavanja u Okučanima počet će u 9,00 sati budnicom u izvedbi orkestra Oružanih snaga RH ulicama Okučana. U 10,10 kreće komemoracija kod središnjeg križa u parku “Hrvatskih vitezova” uz nazočnosti brojnih visokih gostiju, predstavnika državnih, vjerskih i civilnih vlasti.
U 10,45 bit će svečano otvorene županijske sportske igre hrvatskih branitelja u organizaciji Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Brodsko posavske županije, a u 11 sati u župnoj crkvi svetog Vida mučenika u Okučanima bit će služena sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata. U 12,05 u Okučane će stići maratonci “Hrvatskoga sokola”. U 14 sati u Okučane stižu i motoristi iz svih krajeva Hrvatske, sudionici “Trećeg moto defilea Bljesak”.
Od 20,00 sati slijedi zabavni program.
U subotu, 2. svibnja u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade – pukovnije Nova Gradiška bit će organiziran šesti Memorijalni mimohod – Križni put hrvatskih branitelja i djece poginulih hrvatskih branitelja Nova Gradiška – Okučani – Stara Gradiška. Prije toga, od 7,00 sati bit će služena sveta misa u crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Novoj Gradiški.

Autor: Sanja Bukvić/ RadioNG.hr

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Mozete preskociti ovo i ostaviti odgovor..

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.