Obilježena 21. obljetnica Vojno redarstvene operacije “Bljesak”

21. obljetnica vojno redarstvene operacije "Bljesak"

21. obljetnica Vojno redarstvene operacije “Bljesak”

Jučer je u Okučanima obilježena 21. obljetnica Vojno redarstvene operacije „Bljesak“.
Svečanoj proslavi prisustvovali su ministri u vladi, predstavnici policije, zapovjednici ratnih postrojbi, brojni izaslanici državnih tijela, lokalne zajednice, drugih institucija i udruga, te veliki broj građana, koji su se okupili ispred zgrade Poglavarstva općine Okučani. 

Svečani program je započeo budnicom ulicama Okučana, u izvedbi Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ispred Poglavarstva općine Okučani upriličena je ceremonija dočeka najviših uzvanika; predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera, predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tihomira Oreškovića, izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Mirka Šundova, v.d. Glavnog ravnatelja policije Zvonka Vnučeca i drugih uzvanika.

Nakon dočeka uzvanika u Spomen parku kod Središnjeg križa održana je komemoracija. Nakon intoniranja himne Republike Hrvatske, poimence su nabrojeni poginuli i nestali hrvatski branitelji, te se ukratko prisjetilo događanja o VRO „Bljesak“. Potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na hrvatske vitezove koji su svoje živote položili na oltar domovini.

Molitvu za poginule branitelje, predvodio je vojni Ordinarij biskup Jure Bogdan. Sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu održana je u crkvi Svetog Vida. Također su svečano otvorene  županijske športske igre hrvatskih branitelja. Nakon dočeka maratonaca „Hrvatski sokol“, koji su trčali na relaciji Nova Kapela – Batrina i Novska – Okučani, visoki uzvanici, gosti i građani posjetili su Spomen sobu Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“.

U Spomen parku hrvatskim vitezovima, Počasno-zaštitna bojna, Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga, izvela je prikaz ceremonijalnih radnji, te su prisutni imali priliku pogledati prezentaciju naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske.

 

Nakon vojničkog ručka za uzvanike, sudionike svečanosti i prisutne građane, organiziran je doček motorista sudionika „4. Moto-defilea Bljesak“ iz svih krajeva Hrvatske.

Osiguranju svečane proslave VRO „Bljesak“, koja je bila izuzetno posjećena, maksimalan doprinos dali su policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske na čelu sa načelnikom Antom Zovak.

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Mozete preskociti ovo i ostaviti odgovor..

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.