Odašiljači i veze pokreću eksperimentalno emitiranje digitalnog radija DAB+ u Hrvatskoj

Digital Audio Broadcasting

Odašiljači i veze su nakon uspješno održanog Foruma na temu uvođenja digitalnog radija DAB+ u Hrvatskoj početkom svibnja ove godine krenuli u proceduru pokretanja testnog emitiranja digitalnog radija u suradnji s regulatorima, Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Agencijom za elektroničke medije (AEM). Nakon isteka roka nakladnicima (radijskim postajama) za iskazivanje interesa za digitalno eksperimentalno emitiranje radijskih kanala koji je objavljen na internet stranicama AEM-a, donijet će se i formalna odluka o početku eksperimentalnog emitiranja digitalnog radija, a najkasnije do 2. listopada 2017. godine.

 Tehnološki trendovi digitalnih platformi su budućnost sviju nas. Kako je Mate Botica, član Uprave i direktor OiV-a izjavio nakon DAB Foruma – Prelazak na digitalnu, tzv. DAB+ platformu donosi manje smetnji i nestanak šumova u prijmu radijskog signala te mogućnost emitiranja više sadržaja, odnosno novih programa uz istovremeno uvođenje novih usluga. Sadašnja FM platforma je dosegla svoje granice jer nema dovoljno slobodnih frekvencija za nove programe i to predstavlja kočnicu u razvoju radijskog medija. Građanima će u budućnosti biti osiguran bolji prijam signala i više sadržaja koji će biti isporučen uz značajno manju potrošnju energije.
Odašiljači i veze su trenutno u fazi nabave opreme tako da se početak emitiranja očekuje tijekom studenoga 2017. Predviđeno područje pokrivanja s četiri odašiljača u ovoj testnoj fazi obuhvaća Grad Zagreb, Zagrebačku županiju, Krapinsko-zagorsku županiju, Varaždinsku županiju, Međimursku županiju, dio Karlovačke županije, dio Sisačko-moslavačke županije, Primorsko-goransku i Istarsku županiju uz očekivani doseg od preko 2 milijuna stanovnika.
Ono što je bitno istaknuti za slušatelje radija jest da pokretanje digitalnog radija ne znači skoro gašenje dosad korištenog FM radija već je u pitanju pokretanje nove digitalne platforme. Pokretanje ovog projekta je za OiV i Hrvatsku novi izazov kojemu je cilj polučiti pozitivan odjek kod nakladnika i građana te popularizirati novu digitalnu radijsku platformu koja se već naveliko koristi u drugim državama. Na taj način će se Hrvatska pridružiti većini Europskih zemalja u kojima je već prisutan digitalni radio.
Izvor: OiV
Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Mozete preskociti ovo i ostaviti odgovor..

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.