Izložba skulptura ‘Utočišta’, Miroslava Župančića Župa

Pozivnica – Gradski muzej Nova Gradiška

Miroslav Župančić – Žup rođen je 1949. Od ranog djetinjstva iskazuje talent za likovno izražavanje. Govori da je početne korake u korištenju alata (nož, sjekira, turpija), a samim time i u oblikovanju te poštivanju materijala, dobio od djeda (po ocu).
Skulpturom se ozbiljnije počinje baviti od početka sedamdesetih godina. U početcima radi pretežno u drvu, u maniri naive pod jakim utjecajem Tomislava Petranovića. Ugled je stekao osamdesetih godina kada je oblikovanje u spomenutoj maniri bilo prilično aktualno. Sve do 1991. stvarao je u Okučanima iz kojih odlazi kada mu je zapaljen atelje s radovima i ukupnom dokumentacijom. Preselivši u Zagreb nastavio je stvarati odmaknuvši se od naive, približivši se modernoj skulpturi. Svoj rukopis temelji na pročišćenoj formi i stilizaciji kojoj je vjeran bez obzira u kojem materijalu radio i kojim se motivom bavio. Zagrebački period vrijeme je kada prednjači oblikovanje u kamenu. Nakon vojno-redarstvene akcije Bljesak Župančić se vraća u Slavoniju, u Kosovac nadomak Okučana gdje i dalje stvara.
Izlagačka djelatnost proporcionalno prati njegovu veliku produktivnost. Od 1972., prve samostalne izložbe u Dubrovniku, nanizao je pedesetak samostalnih i velik broj skupnih izložbi. Izlagao je u mnogim gradovima u zemlji (Vinkovci, Zagreb, Samobor, Novi Marof, Varaždin, Korčula, Ludbreg,…) i inozemstvu (München, Gronau, Rim, Basel, Piran, Sevnica). Osim skulptura galerijskog formata autor je i većeg broja skulptura u javnom prostoru pa se tako možemo susresti s njegovim radovima u Bibinju, Crikvenici, Hvaru, Münchenu, Novoj Gradiški, Okučanima, Pakracu, Rimu, Torontu, Zagrebu. Autor je i nekoliko spomeničkih memorijalnih skulptura (Baćin Dol, Cernik, Gornji Bogićevci, Kosovac, Opatovac, Rešetari).
U svojem dugogodišnjem radu Župančić je izradio oko tri tisuće skulptura što potvrđuje njegovu izuzetnu marljivost i produktivnost.

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Mozete preskociti ovo i ostaviti odgovor..

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.