Pripreme za obilježavanje obljetnice vojno-redarstvene akcije “Bljesak”

Pripreme za obilježavanje obljetnice vojno-redarstvene akcije “Bljesak”

U gradskoj vijećnici grada Nova Gradiška danas je održan sastanak Odbora za obilježavanje obljetnica utemeljenja 121. brigade Hrvatske vojske na kojem su načelno dogovorene pojedinosti obilježavanja vojno- redarstvene akcije „Bljesak“.

Budući protokol proslave određuje Vlada RH, dio organizacije snosi i općina Okučani, no s obzirom da njeni predstavnici nisu bili nazočni sastanku, članovi Odbora su dogovorili dio aktivnosti.

Antun Zdunić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata općine Gornji Bogićevci izvijestio je da će 30. travnja u 18 sati članovi udruge obići spomen obilježja s područja ove općine i odati dužno štovanje poginulim hrvatskim braniteljima.

Mato Modrić, predsjednik Udruge branitelja 121. brigade Hrvatske vojske upoznao je s organiziranjem trećeg memorijalnog mimohoda „Stazama Bljeska“ koji će započeti 2. svibnja u 7 sati, a na put dug 35 kilometara krenut će iz Nove Gradiške do odredišta Stare Gradiške.

Predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica utemeljenja 121. brigade HV pukovnik Adam Tomičić istaknuo je potrebu da proslavi obljetnice „Bljeska“ uz branitelje budu nazočni i časnici 121. brigade Hrvatske vojske te dodao: – Ne želimo da se Domovinski rat i branitelji stavljaju na marginu. Svih ovih godina državni vrh i politika su polagali vijence, trebamo zatražiti da u protokol uđu i branitelji.

Zaključeno je da će vijence položiti 1. svibnja u 9 sati kod spomen obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana u Novoj Gradiški, a potom će se pridružiti obilježavanju obljetnice „Bljeska“ u Okučanima.

U nastavku sastanka članovi Odbora osvrnuli su se na obilježavanje vojno redarstvenih akcija „Šagovina“ i „Širinci“ te 20. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Obljetnice su dostojno obilježene, uz primjedbu da bi trebao biti nazočan veći broj branitelja – zaključak je sastanka. Predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja prof. Ante Vukšić postavio je pitanje izgradnje spomen obilježja u Širincima. Prema riječima Tomičića i Bungića, županija Brodsko posavska je za ovu namjenu izdvojila dio sredstava (10.000 kuna), a s radovima bi se trebalo započeti u šestom mjesecu. Potaknuto je pitanje financiranja pojedinih udruga iz Domovinskog rata, spomen sobe 121. brigade Hrvatske vojske te izrade i financiranja monografije 121. brigade Hrvatske vojske.

Piše: Sanja Bukvić/ www.gradski-radio.hr

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Možete upisati komentar, ili prenijeti sa vašeg site-a.

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.