Kazne za branje gljiva bez dozvole

Ilustracija

Prije nego se s košarom uputite prema obližnjoj šumi u potrazi za ukusnim plodovima, provjerite znate li dovoljno o zakonskom reguliranju branja gljiva. Hrvatske šume u suradnji s policijom primjenjuju Zakon o šumama, a koji u jednom dijelu govori o “Osnovama gospodarenja”, odnosno o sporednim šumskim plodovima u koje spadaju i gljive.

Na snazi je i ‘Pravilnik o zaštiti gljiva’ koji je donijela Državna uprava za zaštitu prirode u kojemu je regulirano tko, kada, gdje i u kojim količinama smije brati gljive. Pravilnik uključuje i popis zaštićenih vrsta gljiva koje se ne smiju brati osim u znanstveno istraživačke svrhe.

Članak 5. Pravilnika propisuje da svaka građanska ili pravna osoba mora od organizacijske jedinice (šumarije) Hrvatskih šuma ishoditi dozvolu ili ugovorom regulirati mogućnost korištenja šumskih plodova.Dnevna dozvola za branje je 25 kuna, tjedna 125 kn, a mjesečna 250 kn.
Za osobne potrebe smijete skupiti najviše 2 kg nadzemnih gljiva dnevno i 0,1 kg podzemnih vrsta gljiva. Cijena gljiva stoji 5 kn/kg i naplaćuje se po izdavanju dozvole na blagajni šumarije.
S obzirom da je sezona branja počela, kontrole u šumama su pojačane. Kazne su od tisuću kuna pa naviše. Razmislite o tome da nabavite dozvolu jer ona je svakako jeftinija od kazne koju bi ste mogli platiti.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Mozete preskociti ovo i ostaviti odgovor..

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.