Održana tribina o gljivama i gljivarstvu / foto

Sunčanica kakvu rijetko viđamo

U večernjim  je satima 15. listopada 2012. godine u prostoru Osnovne škole „Mato Lovrak“ u Novoj Gradiški  održana  tribina čiji su gosti bili novogradiški vrsni poznavatelj  gljiva Stjepan Pintarić (čiju kolumnu o gljivama i gljivarstvu Novogradiščani mogu pratiti na stranicama Gradskih novina Nova Gradiška) i njegove kolege Milan Gavrić i Tomislav Burazović. Održana tribina samo je jedan od sadržaja kojim naša škola obilježava Dane zahvalnosti za plodove zemlje.

Na početku susreta goste je pozdravio ravnatelj škole prof. Mirko Golovrški, a u samom su programu prigodnim igrokazima i pjesmama sudjelovali  i scenska grupa učiteljice Željke Trlin i pjevački zbor pod vodstvom prof. Elizabete Štancl. Program tribine vodila je učenica 8. a razreda Ena Špičak.

 Okupljenim učenicima, djelatnicima škole, roditeljima učenika i građanima govorili su o svom zanimljivom hobiju, prednostima bavljenja gljivarstvom, ali i opasnostima koje donosi branje i konzumiranje gljiva.

Stjepan Pintarić

Iz odgovora na mnogobrojna pitanja publike od gospodina Pintarića saznali smo da je ljubav prema  gljivarstvu naslijedio od djeda, a da ga je na pomnije proučavanje gljiva potakla spoznaja o trovanju djece otrovnim gljivama. U svijetu postoji oko 40.000 različitih vrsta gljiva. Naš je kraj bogat jestivim gljivama, od kojih se posebno ističu vrganji, rujnice i sunčanice. Ubrane gljive uvijek treba pregledati stručnjak – nikako ne smijemo konzumirati gljive ako ne znamo koje su vrste  ( u nekim je stadijima razvoja jestiva gljiva vrlo slična otrovnoj).

Gljive o kojima je bilo riječi

I veliki stručnjaci, kakvi su gosti naše tribine, kod branja  gljiva konzultiraju se s literaturom i traže mišljenja nadređenih stručnjaka.  Saznali smo i koji su sve načini pripremanja gljiva i koje se gljive mogu jesti sirove. Kao veliku prednost bavljenja  gljivarstvom naši gosti ističu boravak u prirodi i šetnju na svježem zraku.

 

Đaci druge osnovne škole

„U današnje vrijeme, kada je dovoljan jedan „klik“ miša da bismo se spojili na internet i vidjeli kako izgleda tropska šuma, djeca trebaju ići u prirodu i učiti iz prirode“, istaknuo je kao poruku ovoga susreta Milan Gavrić.

Nakon formalnog završetka tribine, učenici su mogli razgledati izložbu gljiva našeg kraja koju su uz već spomenute goste tribine priredile i naše sugrađanke Nada Bićanić i Sandra Jurašinović.

Piše: Natalija Golovrški
Foto © copyright: Željko Idžotić

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Mozete preskociti ovo i ostaviti odgovor..

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.