Gljivarskim stazama novogradiškog kraja

Zelena pupavka

Konačno se dogodila kiša, a s njom i gljive, baš na vrijeme da ih prikažemo u OŠ „Mato Lovrak“ u sklopu manifestacije „Dana kruha“. Poseban osvrt je bio na otrovne vrste koje su uz jestive, u krasnom aranžmanu vrijednih gljivara Milana i Tomislava, za tu priliku svoj doprinos dali i Sandra, Nada, Ivanka i Mladen. Svojom dimenzijom pažnju je privukao rekordan primjerak Sunčanice, gljive opisane u prošlom broju naših novina, ali i Zavodnice, Olovaste rudoliske, Panterove muhare koja je bila uzrok nedavnih trovanja u Bjelovaru.

Najgore trovanje ipak izaziva, najčešće sa smrtnim posljedicama, Zelena pupavka AMANITA PHALLOIDES. Ima klobuk širok 5-15 cm, zvonast ili jajolik, zatim konveksan i konačno otvoren, a može biti maslinasto zelen, žuto zelen, sivo zelen ili smeđe zelene boje. Za kišnih dana postaje malo ljepljiv, gol, gladak, bez ostataka ovoja, ali nije isključeno da se ponekad pronađe primjerak koji nosi bijelu kapu. Listići su bijeli, gusti, vrlo meki, široki, odvojeni od stručka, zaokruženih krojeva. Stručak je visok 5-15 cm, prema klobuku tanji, bjelkast, s mramornim zelenkastim ili smeđim crtežom. Najprije je pun, zatim šupalj, a u gornjem dijelu nalazi se opnast, bijel ili zeleno žućkast viseći, istrgani vjenčić. Na dnu je jako gomoljasto zadebljan i tek malo srašten s opnastim, bijelim ili iznutra često zelenkastim, odmaknutim ovojem. Meso je bijelo, pod kožicom klobuka zeleno žućkasto, a miris je neodređen i ne napadan, okus slab, kiselkast (zbog velike otrovnosti ne smije se kušati).
Raste u bjelogoričnim šumama od ranog ljeta do jeseni, ali se može pronaći i u crnogorici.
Smrtno je otrovna gljiva sa znakovima trovanja 6-20 sati nakon konzumacije, tako da liječnička pomoć uglavnom dođe prekasno.

Zbog velike brojnosti otrovnih vrsta koje se javljaju u jesen, prije konzumacije gljiva obvezno kontaktirajte stručnu osobu ili se držite pravila da gljivu nikada nije šteta baciti ako postoji i najmanja sumnja da nije jestiva!

Stjepan Pintarić

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Mozete preskociti ovo i ostaviti odgovor..

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.