Gljivarskim stazama novogradiškog kraja

Stoglavka

Dogodile se ljetne vrućine u jesen, kiša izmamila gljive, da bi nas preko noći zakočila zima, u našem kraju ipak u blažem obliku. Bez obzira što je preko svake mjere isječen, stara planina Psunj ipak još štiti naš grad od hladnih sjeveraca, a sanitarna sječa “bolesne” bukve i hrasta nikako da stane. Možda pomogne molitva sv. Šimunu kojeg je zadesila slična sudbina, a slavimo ga u pod psunjskom selu Podvrško. Baš na taj dan, mokri od kiše i susnježice obilazimo padine obrasle mahovinom od Podvrškog prema Strmcu. Nalazimo predivna plodna tijela Vrganja, Krasnica, Blagvi i Stoglavke LYOPHYLLUM DECASTES, gljive koju na žalost ubire tek poneki gljivar.
Klobuk je u mladosti konveksan, pravilan i mesnat podvinuta ruba. Kasnije je nepravilno raširen, valovit, posut bijelim prahom, svilenkast, svijetlo siv ili riđe smeđ, a naraste i do 12 cm široko.
Listići su gusti, tanki, najprije bjelkasti i prirasli, zatim oker crvenkasti i lagano se spuštaju niz stručak.
Stručak je valjkast, pun, bijel te pojedinačno može narasti i do 15 cm visoko. Na osnovi je spojen s ostalim stručcima u debelo mesnati grumen; najčešće ekscentrično postavljen u odnosu na klobuk.
Meso je bijelo, sočno, debelo i krhko, mirisa po brašnu i ugodnog okusa.
Raste ljeti i u jesen po listopadnim šumama i uz šumske putove.
Jestiva je gljiva odlične kvalitete, a služi i kao dodatak za delikatesni ajvar.
Zbog crvenkastih listića moguća je zamjena s otrovnom Olovastom rudoliskom koja je rijetko kad srasla i ima neugodan zadah razvijenih plodnih tijela.

Piše: Stjepan Pintarić

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Mozete preskociti ovo i ostaviti odgovor..

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.