Kolumna – Ovisnost o virtualnom svijetu

Ilustracija – drugiprogram.org

Jedan od trenutno najpopularnijih internet servisa je Facebook, a služi, kako piše na početnoj stranici, za povezivanje i socijalizaciju s ljudima koji su im bliski, odnosno koje već poznaju. Stvaraju se i virtualna prijateljstva sa ljudima koje možda nikada nećete upoznati u stvarnom životu.

Koliko god bio koristan, Facebook ima i onu drugu stranu, koju mnogi ne žele priznati, ovisnost o njemu, ali mnogi su spremni to nazvati drugačije, kao poremećaj nagona, odnosno neodoljivu potrebu.
Psihijatar bi to opisao otprilike ovako: ovisnost znači užitak u ponavljanju radnji koje stvaraju ugodu, a komunikacija u stvarnom svijetu za većinu pojedinaca predstavlja problem, pa se nekima dogodi da se potpuno “presele” u virtualni svijet.

Već sada se postavljaju pitanja postaje li osoba vremenom ovisnik o Facebook-u ili ne, no, mišljenja su podijeljena. Iako imam veliki odmak od Facebook-a, poznajem mnoge, koji nakon što startaju komp, prvo otvore Facebook i ne skidaju se s njega dobar dio vremena, tražeći prijatelje ili igrajući igrice na njemu.

Jedan od meni bliskih osoba, članica na Facebook-u, ispričala mi je ovo:
– neki dan sam otišla na roditeljski sastanak i umjesto da slušam šta govori učiteljica, uhvatila sam samu sebe kako zabrinuto razmišljam hoće li mi bundeve, koje uzgajam na fejsu, uvenuti…

Nisam bio siguran, treba li me ovo zabrinjavati ili se trebam dobro nasmijati? Nisam siguran radi li se zaista o ovisnosti, poremećaju nagona ili neodoljivoj potrebi, ali jedan od simptoma koji bi vam moga dati upozorenje da ste se “navukli” na fejs je kad shvatite da vam nedostaje samopouzdanja u razgovoru licem u lice.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Mozete preskociti ovo i ostaviti odgovor..

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.