Novi kazneni zakon kažnjava sve od hakiranja do klevete na Internetu

Ilustracija

Ilustracija

Novi Kazneni zakon stupa na snagu 1. siječnja 2013. godine, a kažnjivo je sve od hakiranja do klevete na Internetu.

Nova, dvadeset peta glava novog Kaznenog zakona navodi nekoliko kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka. Neovlašteni pristup računalnom sustavu ili podacima tako je sada kažnjiv s najviše tri godine zatvora, kao i ometanje rada računalnog sustava, oštećenje podataka, neovlašteno presretanje računalnih podataka, računalno krivotvorenje i zloporaba naprava – odnosno izrada, nabava, prodaja i posjedovanje uređaja i programa za počinjenje kaznenih djela. Još veće kazne namijenjene su za računalnu prijevaru i teška kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka. Njihove počinitelje čeka šest mjeseci do osam godina zatvora.

Za kaznena djela protiv časti i ugleda predviđene su novčane kazne za djela kao što su uvreda, sramoćenje i kleveta, a kazne su veće ukoliko su djela počinjena putem računalnog sustava ili mreže što podrazumijeva korištenje foruma, društvenih mreža, komentara na portalima i slično. Propisane kazne za navedena djela iznose do najviše 180 odnosno 360 dnevnih iznosa, ovisno o djelu. Dnevni iznos utvrđuje se uzimajući u obzir prihode i imovinu počinitelja, kao i troškove nužne za njegovo uzdržavanje i uzdržavanje njegove obitelji. On ne može biti manji od 20 kuna niti veći od 10.000 kuna – navodi se u Zakonu (čiji autori očito ne očekuju inflaciju op.a.).

Internet i računala spominju se na još mjesta u Zakonu, pa je među kažnjivim djelima i širenje lažnih informacija vezanih uz tržišta kapitala, povreda privatnosti djeteta, korištenje dječje pronografije, javno poticanje na nasilje i mržnju i drugo.

Izvor: Rep
http://it-vijesti.com/novi-kazneni-zakon-kaznjava-sve-od-hakiranja-do-klevete-na-internetu/

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Mozete preskociti ovo i ostaviti odgovor..

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.