Gljivarskim stazama novogradiškog kraja

Bjelorepi orao štekavac - photo by Steve Round

Bjelorepi orao štekavac – photo by Steve Round

Dobar povod za prošlo nedjeljno druženje s prijateljima bila je kratka plovidba Savom od Doline do Donjeg Varoša, a meni prilika za zimsko izviđanje gljivarskih terena. Pogled s brodića Božidara-Bore Stojića otkriva obale obrasle starim topolama i vrbama, idealna staništa Češke i Prstaste smrčkovice, te Hibridnog smrčka, kojih je prošle godine bilo u izobilju. Prava je šteta što je većina tih gljiva ostala neubrana, stoga je opravdano razmišljanje o posavskoj smrčkijadi ovoga proljeća, o čemu će te biti na vrijeme upoznati preko portala. 

Kratki predah u Pivarama iskoristio sam za šetnju blatnjavom obalom i za kratko vrijeme ubrao pregršt Baršunastih panjevčica; topla i vlažna zima idealni su uvjeti za rast ove krasne gljive. U Doljancima (Donji Varoš) zaustavlja nas prijatelj Albin pozivom na kratko druženje uz kavu i domaće kolače, koji s radošću prihvaćamo. Ugođaj na trenutak kvari red plastičnih boca uz nasip koje označavaju nedavnu visinu vode, očiti dokaz da njihovo sakupljanje više nije isplativo.

U povratku, lagano ploveći Savom pripremamo svježu ribu, poklon prijatelja iz Uskoka. Brodska kuhinja nije baš na visokom nivou, ali riba u kukuruznom brašnu s krumpirima i gljivama ne zvuči tako loše. Raspoloženje nam je popravio i bjelorepi orao Štekavac svojim laganim preletom prema goričkoj Ivi, dokaz da makar u ptičjem svijetu ima nešto pozitivno!

Piše: Stjepan Pintarić

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Mozete preskociti ovo i ostaviti odgovor..

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.