U Gornjim Bogičevcima obilježena 18. obljetnica VRA “Bljesak”

Na spomen poginulim i nestalim hrvatskim vitezovima

Na spomen poginulim i nestalim hrvatskim vitezovima

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Općine Gornji Bogićevci već tradicionalno 30. travnja obilježena je Vojno-redarstvena akcija “Bljesak”. 
Vojno-redarstvena akcija “Bljesak” započela je 1. svibnja 1995. godine u 5.30 sati napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. 
Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno-topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije. Akcija je trajala 36 sati i završena je 2. svibnja u popodnevnim satima.
U akciji je sudjelovalo 7200 policajaca i pripadnika HV-a, poginula su 42 hrvatska branitelja, dok su 162 ranjena. U vrijeme izvođenja akcije život je izgubio i pilot Rudolf Perešin, čiji su zrakoplov Srbi pogodili iznad rijeke Save.

Polaganje vijenaca i svijeća

Polaganje vijenaca i svijeća

Poginulih hrvatskih branitelja prisjetili su se danas i u Općini Gornji Bogićevci. Položeni su vijence, zapaljene svijeće i održane molitve na svim spomen obilježjima na području Općine (Trnava, Smrtić, Dubovac, Kosovac i Gornji Bogićevci). Osim hrvatskih branitelja, članova obitelji poginulih u Domovinskom ratu nazočni su bili i dožupan Davor Vlaović, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
“Ovo je veliki praznik za Gornje Bogićevce. Trebamo odati dužno poštovanje onim dečkima koji nisu imali sreće ostati živi i uživati u ovim Bogićevcima koje su oslobodili”, rekao je predsjednik UDVDR-a Općine Gornji Bogićevci Antun Zdunić.
“Svake godine se na ovo sjećanje na suborce odazivam s radošću i željom da se svake godine okupimo u većem broju. Nema nas danas puno i to nije dobro, ali mi je drago što ima puno djece i mladih ljudi, jer nam je želja da se priča o Domovinskom ratu i herojstvu ljudi koji su svoje živote dali za ovo što mi danas imamo, pronosi dalje”, naglasio je dožupan Davor Vlaović.

“Mogu vam reći da sam razočaran s ovakvim skupom u Gornjim Bogićevcima. Pilikom polaganja vijenaca pitam se gdje su svi oni dečki iz 1991. godine. Malo nas je danas tu, nekome smo već dosadni kada govorimo o ratu, no znamo što smo prošli i vjerujte nismo uopće dosadni. Samo želimo da se naši pokojni prijatelji osjećaju ponosni na ono za što su poginuli. Stvorili smo državu, na njene granice izišli, predali ju politici, a ona nije odradila ono što je odradio hrvatski branitelj. Nismo prijetnja slobodnoj i neovisnoj državi, nego smo njena zaštita i spremni smo braniti svoju domovinu. Za ovakvu državu se nismo borili”, rekao je Adam Tomičić, predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica 121. brigade.
“Treba svim sudionicima akcije “Bljesak” zahvaliti i čestitati na učinjenom. Stvarno, to je dan i datum koji se ne treba zaboraviti, nego cijeniti i poštivati, te datum koji će nam vratiti snagu i vjeru da možemo i u ovim teškim vremenima sve probleme riješiti na onaj način na koji to znamo i možemo”, rekao je zapovjednik 1. bojne 121. brigade hrvatske vojske Darko Dedić, bojne koja je prva ušla u Okučane 1995. godine.

Autor: Nikola Knežević/ RadioNG.hr

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Mozete preskociti ovo i ostaviti odgovor..

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.