Prije točno 18 godina započela je VRA Bljesak

Zastava Republike Hrvatske

Zastava Republike Hrvatske

Na današnji dan prije točno 18 godina započela je vojno-redarstvena akcija Bljesak. Od 1. do 3. svibnja 1995. godine Hrvatska vojska i specijalna policija su u akciji Bljesak koja je trajala 31 sat oslobodile oko 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija zapadne Slavonije.
Tim povodom u Novoj Gradiški su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve hrvatske poginule i nestale branitelje koji su dali život na oltar domovine. VRA Operacija “Bljesak”, akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH započela je 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. U samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac.
Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. U čast svim poginulim hrvatskim braniteljima danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju poginulim, umrlim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu kao i kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Novoj Gradiški.

Vijence su položili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, roditelji i članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Grada Nova Gradiška, policijske uprave Brodsko-posavske i Policijske postaje Nova Gradiška, te predstavnici političkih stranaka i kulturno-obrazovnih institucija.

Obilježavanju 18. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak kod Središnjeg križa u Spomen parku u Okučanima  hrvatskim vitezovima nazočit će  predsjednik Josipović i premijer Milanović koji će položiti vijenace i zapaliti svijeće, a zatim će biti održana misa za žrtve. Uz njih na obljetnici će sudjelovati i ministri obrane, unutarnjih poslova, branitelja i poljoprivrede.

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Mozete preskociti ovo i ostaviti odgovor..

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.