“Tko laže, taj i krade” – kolumna

Ilustracija

Ilustracija

U narodu je od davnina poznata maksima “tko laže taj i krade” i obrnuto. U istinitost ove izreke nisam bio siguran, sve do neki dan, kad sam na vlastitoj koži osjetio da je ova maksima zaista i istinita.

Da je tome tako uvjerio me i tim britanskih znanstvenika okupljenih oko Odjela biheviorističke psihologije uglednog Sveučilišta u Londonu koji je empirijski dokazao da onaj tko laže, uistinu i krade! Priča koja slijedi bila bi im još jedan dokaz njihovoj teoriji, ali oni su je već dokazali na jednoj drugoj, nadaleko poznatoj, priči iz hrvatske stvarnosti. 

No, ovdje je riječ o lokalnoj aroganciji i bahatosti pojedinaca kojima je odavno trebalo “stati na rep” i pokazati da postoje pravila ponašanja i zakoni kojih se moraju pridržavati ako se misle održati u poslu koji rade.

Kažu da je inteligencija mentalna karakteristika koja se sastoji od sposobnosti za učenje iz iskustva, prilagodbe na nove situacije, razumijevanja i korištenja apstraktnih pojmova i korištenja prethodnih znanja za snalaženje u novoj okolini u kojima ne pomaže stereotipno nagonsko ponašanje.

Nažalost, postoje ljudi koji nikada i ništa nisu naučili iz iskustva, a ni iz prethodnih znanja iako imaju primjeren broj godina i nikada se nisu prilagodili na nove situacije.

Biti poltron, neovisno tko je vlasti, za njih je kodeks časti i kao takvog ga se pridržavaju bezuvjetno.

Za korak od krađe do laži ne treba im puno vremena, a laž potkrepljuju na brzinu napisanim tekstovima koje prikazuju kao legalne dokumente uvodeći pri tome u kazneno djelo i one koji odbijaju sudjelovati u takvoj raboti. Oni zapravo ne shvaćaju gdje žive. Pri tome mislim na Grad Novu Gradišku i planet Zemlju, gdje informacija (Internet) stigne za nekoliko sekundi, minuta ili sati, pa se pokušaji muljanja i prikrivanja istih kao bumerang razbiju o glavu, a onda slijedi kazna.

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentari

komentar/a

Mozete preskociti ovo i ostaviti odgovor..

Komentiraj

Morate biti logirani za pisanje komentara.